Divendres REcomanació

15.11.13

PISSARRO, LACATON & VASALL I …  MÚSICA!

Exposició: Juddith Urbano, professora de l’ESARQ-UIC, REcomana. La exposició Pissarro al Caixafòrum ens permet gaudir fins al 26 de gener d’aquest artista poc conegut, en part, a causa de l’èxit del seu amic Claude Monet i altres pintors impressionistes amb més fortuna. És la primera vegada que se’n fa una exposició retrospectiva a casa nostra, així que val la pena veure la seva producció. Diferents influències hi són palpables com la de Cézanne, en quadres sense perspectiva o amb un fort interès per la geometria, o Seurat i el seu puntillisme, que també experimentarà. Els seus inicis recorden als quadres d’un altre gran artista francès injustament també força desconegut: Eugène Boudin. No us la perdeu!

Arquitectes: Lacaton & Vassal o Anne i Jean-Philippe. Porten més de vint anys en la recerca d’una arquitectura per a la gent, econòmica i rica en espais. Aquest camí ha estat guiat per la investigació en incloure els hivernacles com a element constructiu. Aquest exercici, de gran càrrega teòrica, va iniciar-se ja des del principi de l’estudi, creat l’any 1987. En la seva primera edificació a Niger ja hi ha rastres del que, en un futur, seria la seva arquitectura. Senzilla i directa. En la indagació de noves tipologies d’habitatge, els hivernacles han aportat confort climàtic, un tipus de construcció eficient i econòmica que han anat adaptant al llarg dels anys gracies a les noves tecnologies i materials, i aprofitament del màxim de superfície construïda. Si en els seus inicies les seves construccions eren habitatges unifamiliars, la seva obra ha evolucionat cap a edificis de major envergadura, com el Palais de Tokio, l’Escola d’arquitectura de Nantes, la transformació d’un bloc d’habitatges de París o

el recent FRAC de Dunkerque que mostrem a sota.

Edifici: FRAC Nord-Pas de Calais, Dunkerque, France. Lacaton & Vassal. Recentment inaugurat, l’edifici on s’ha decidit allotjar el centre d’art FRAC és un antiga drassana on es reparaven els vaixells de la costa de Dunkirk. Conegut amb el nom de la Catedral, és una nau de setanta cinc metres d’alt. Amb el intenció de mantindre el volum interior buit de la nau, s’ha construït un volum idèntic juxtaposat al edifici existent, on s’hi dona cabuda tot el programa. La Catedral és deixa com a sala d’exposicions de gran format, activitats culturals i zona de càrrega i descàrrega. La manera de construir el nou edifici es la que venen seguint des de fa anys, pell exterior de plàstic i estructura i volums interiors de formigó. Aconseguint espais -intersticis- de transició entre aquests dos elements de gran valor. La pell exterior transparent permet estar en contacte permanent amb l’entorn.

Música: Seria molt absurd dir que hi ha un tipus de música per arquitectes. Però si que hi ha arquitectes que s’hi dediquen. Us en donem alguns a conèixer. En directe per a tots vosaltres! Bon pont per a tots!

Pedro Andreo. Comencem amb un alumni ESARQ-UIC amb una més que digna versió del clàssic de Serrat. Mediterraneo interpretat al Port de Soller

Pet shop boys. Synthetic pop des de Londres.

Pink Floyd. Psicodèlica i una posta en escena impactant i emocionant, no us perdeu les projeccions del final del video.

Sanjosex. Carles Sanjosé exerceix d’arquitecte a l’ajuntament de la Bisbal de l’Empordà i té tres discos publicats. Reconegut músic Català.

Lenny Kravitz. No és arquitecte, però te la seva pròpia marca de disseny d’interiors. KRAVITZ DESIGN

Duncan Dhu. Banda originaria del País Basc  liderada per Miket Erentxun, músic i arquitecte.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Recomanació

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s