TFG ROSER ESTELRICH

@ Roser Estelrich

@ Roser Estelrich

HABITATGES TEMPORALS I PETIT MERCAT

Avui tenim el plaer de presentar-vos el TFG de Roser Estelrich, del grup de Miquel Lacasta i Marta García-Orte. Si fa unes setmanes deiem que el TFG és una magnífica eina per trobar feina, també ho és per conèixer arquitectes amb experiència. En aquest cas la Roser i una altre company, Jose Vicente, s’han ajuntat amb Marta García-Orte, profesora de TFG al grup de Miquel Lacasta, per a participar al concurs de la Vil·la Urània.

“Un dels trets característics de les actuacions arquitectòniques del passat era l’eliminació de qualsevol resta de les obres existents de l’època immediatament anterior. Tot es justificava en nom de la modernitat i de la necessitat d’apartar les estructures que es creaven a l’ús dels nous materials que havien sorgit. Així, s’ha esborrat de la memòria visual i artística una sèrie d’obres que eren patrimoni històric col·lectiu dels barcelonins.

@ Roser Estelrich

@ Roser Estelrich. Implantació urbana.

Una ciutat és el sediment dels anhels dels ciutadans que l’han habitat, de les lluites en les que han participat, de les agressions que han patit, dels potser escassos triomfs dels que han gaudit, dels condicionants climatològics que han modulat l’efecte global de la geografia, i dels moments en els que l’energia de la societat civil concentrada i adormida durant llargs períodes de temps esclatava i produïa fets extraordinaris en les arts, les ciències o, més escassament, en la política. La manera, però, més assequible de captar la força d’una època és a través del llegat arquitectònic. L’eliminació de part o d’alguna resta de la ciutat és un trencament amb la continuïtat de la mateixa.

@ Roser Estelrich

@ Roser Estelrich. Planta baixa.

Entre les actuacions dels governs municipals de l’època olímpica i post-olímpica destaca la connexió de la ciutat amb el mar. Barcelona havia vist com la forçaven a existir d’esquena a la via a través de la que històricament s’havia desenvolupat. Tanmateix, aquesta connexió no és, ni en l’actualitat, total, existint encara moltes barreres que impossibiliten la idea (i la realitat) de continuïtat entre la ciutat i el mar. Així, l’espai que ocupa el zoològic, l’estació de França i les vies que hi surten (o arriben) són unes traves físiques força importants a aquesta continuïtat.

@ Roser Estelrich

@ Roser Estelrich. Visuals

El projecte presentat gira al voltant de la idea de continuïtat. Per una banda, l’edificació proposada es troba situada en un punt de la ciutat extraordinari pel que fa a la situació: prop del mar, factor dinamitzador de la ciutat en quasi tota la seva història; en el punt quasi exacte on desembocava el Rec Comtal en l’edat mitjana; a tocar de l’estació de França, lloc, on igual que ha passat amb el mar adjacent, comencen i acaben les transaccions (humanes, de idees, de sentiments, …). Un recorregut per l’edifici permetrà captar, com si fos un viatge (de l’aigua del rec que se simula en el pati interior, o d’un dels trens que han partit (o arribat) a l’estació) diferents parts de la ciutat, que reunides, donen una visió global de la ciutat, de la seva continuïtat.

@ Roser Estelrich

@ Roser Estelrich. Planta primera. Planta tipus.

Per altra banda, la idea de continuïtat també queda reflectida en l’ús dels materials. Aquests, o bé són reutilitzats (com el ús de les travesses de les vies emprades com a paviment de la rampa d’accés, i que té el seu origen en una de les vies que passaven per l’espai ocupat pel conjunt dissenyat), o bé mimetitzen els materials utilitzats en les edificacions properes a fi de no trencar aquesta continuïtat. La història de la ciutat s’ha fet poc a poc, però sense cessar, indesinenter.”

Text presentat a l’exposició del TFG al DHUB. Roser Estelrich.

@ Roser Estelrich

@ Roser Estelrich. Imatge Mercat

Jaume Nart Parés, equip Cultura Esarq.

1 Comment

Filed under Asignaturas

One response to “TFG ROSER ESTELRICH

  1. Jordi Barri

    Mega Crack !!!!! ,.. 😉 projecte tremendu ,.. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s