Taller Vertical 2010: “Arquitectures d’emergència”

L’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans afirma: “Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri la seva salut, el seu benestar i el de la seva família, especialment quant a l‘alimentació, a vestit, a habitatge, a atenció mèdica i als necessaris serveis socials; tota persona té dret a la seguretat en cas d’atur, malaltia, invalidesa, viduïtat, vellesa, o en d’altres casos de pèrdua dels mitjans de subsistència a causa de circumstàncies alienes de la seva voluntat“.

S’estima que al voltant de 1.800 milions de persones no disposen d’habitatge propi, digne i adequat. Si a més a més s’hi sumen diferents tipus de catàstrofes que estan generant la pitjor situació de la humanitat, com ha ocorregut recentment a Haití i a Xile, es fa més que evident la forta necessitat de respostes per part d’arquitectes i urbanistes.

El nou rol que demana que arquitectes i urbanistes solucionin problemes a gran escala en un període de temps tan breu, implica respostes ràpides, immediates i massives en situacions de caos, de gran dificultat de gestió i afectades per la idiosincràsia de les mateixes cultures en entorns fins ara desconeguts.

Aquesta nova “utilitat” de les professions d’arquitecte i urbanista obren un ventall de possibilitats on desenvolupar el seu principi “hipocràtic”: el de crear habitatges dignes i adequats dins de ciutats habitables. Es tracta, a més, d’incorporar dos paràmetres —fins fa poc inèdits en els estudis d’arquitectura— com són la sostenibilitat i la cooperació internacional. La resposta ha de ser sostenible i reunir solucions idònies en els àmbits socials, econòmics i ambientals, i adequada a cada entorn cultural.

El taller tindrà com a objectiu el disseny i la construcció de 10 prototips d’habitatge d’emergència a escala 1:1 per a camps de refugiats, així com el disseny d’embalatge, l’elaboració d’una presentació del projecte i un manual d’instruccions per a la construcció dels habitatges esmentats.

Dates: del dimecres 8 al dijous 16 de setembre de 2010
+ info: aquí

Advertisements

3 Comments

Filed under Actualitat ESARQ, Taller Vertical

3 responses to “Taller Vertical 2010: “Arquitectures d’emergència”

  1. Pingback: Comienza el curso con el Taller Vertical 2011: Industria+Habitabilidad. Mañana 7 de Septiembre | Cultura i Publicacions ESARQ

  2. Pingback: XPIRAL® » Archive

  3. Pingback: HIC Arquitectura » ESARQ | Taller Vertical 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s